Składniki zawarte w maśle są w 100% tolerowane przez naszą skórę, dzięki czemu masło bardzo szybko wchłania się i dogłębnie odżywia.
Konsystencja masła w temperaturze pokojowej jest bardzo twarda. Jednak już po zetknięciu z ludzką skórą, produkt zaczyna topić się i łatwo można go rozsmarować. Charakterystyczne właściwości masła to:
- biozgodność ze skórą
- doskonałe natłuszczanie skóry
- wygładzanie skóry oraz nadawanie jej połysku
- ochrona przed promieniowaniem UV
- znaczące przyspieszanie opalania
- neutralizacja wolnych rodników (dzięki zawartości naturalnych antyutleniaczy)
Masło może być stosowane bezpośrednio na skórę lub łączone z innymi kosmetykami (np. olejami roślinnymi). Dzięki temu jego konsystencja staje się bardziej miękka.
Przykład zastosowania z innym kosmetykiem:
Łączymy masło kakaowe (70-80%) z olejem kokosowym (30-20%). W tym celu roztapiamy masło w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niego olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia i wkładamy do lodówki, po to aby mieszanka ponownie stwardniała. Proporcje ustalamy w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję produktu. Im więcej oleju, tym mniej twardy będzie kosmetyk.
Masło należy przechowywać w chłodnej temperaturze, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Może być również przechowywane w lodówce i zużywane porcjami.
Informacje o bezpieczeństwie produktu
Informacje o producencie